Poljoopskrba Online trgovina

Vodič za vrtlare početnike - kako brinuti o sebi prilikom rada u prirodi

Vodič za vrtlare početnike - kako brinuti o sebi prilikom rada u prirodi

Iskusni to već znaju (iako nije naodmet ponoviti), ali naš vodič za vrtlare početnike mora krenuti s ovim upozorenjem: tijekom vrtlarenja morat ćete se brinuti o sebi. Kao što vrijedi za gotovo svaku aktivnost (sportsku, zabavnu ili bilo koju drugu), vrtlarenje predstavlja određene rizike za vaše zdravlje i sigurnost. 


Preporučujemo vam da poduzmete ove mjere predostrožnosti dok ste u vrtu: 

Vodič za vrtlare početnike - čega se treba držati?

  • Obratite pažnju na upute koje pišu na svakom proizvodu, kad god koristite kemikalije u vrtu. Neki pesticidi, sredstva za uništavanje korova i gnojiva mogu biti opasni ako se koriste pogrešno. 
  • Nosite rukavice, naočale, duge i prozračne hlače, zatvorene cipele i ostalu zaštitnu opremu, posebno ako koristite oštre alate. 
  • Korisno je uz sebe imati  sprej protiv insekata i kremu za sunčanje (to vrijedi za sva godišnja doba). 
  • Dok radite, pijte puno vode i često pravite pauze u hladu kako biste spriječili pregrijavanje svoga tijela. 
  • Djecu uvijek imajte na oku. Oštri alati, kemikalije i vrućina mogu za njih predstavljati jako veliku prijetnju. Alat neka bude na sigurnom, a klinci neka koriste kantice, lopatice i ostali pribor koji je primjeren njihovoj dobi. 
  • Slušajte svoje tijelo. Lako dolazi do ozljede ukoliko prelazite svoje granice i dižete teret na koji vaše tijelo nije spremno.

Vrtlarstvo je aktivnost koja vas poziva da izađete van, komunicirate s drugim vrtlarima i zadovoljite vašu vlastitu potrebu za tjelesnom aktivnošću, zdravom hranom i boravkom u lijepom okolišu.

Dok kopate, vučete i berete, koristit ćete vaša fizička snaga, povećati zdravlje svog srca, smanjiti težinu te pozitivno utjecati na svoj san i svoj imunološki sustav. A to su samo oni fizički benefiti ove aktivnosti. Vrtlarenje njeguje vaše osjećaje, osnažuje vas, povezuje s drugima i omogućuje jednu kreativnu smirenost.

Bez obzira je li riječ o velikom vrtu, jednoj gredici, nekoliko lončanica na balkonu - sve je to jako dobro za vas.