Poljoopskrba Online trgovina

Kosilica - vodič za kupnju

Kosilica - vodič za kupnju  - Poljoopskrba blog

Svi žele imati bujni, lisnati zeleni travnjak. No, pravi profesionalci u vrtu znaju da vam za to treba dobra kosilica. Travnjak je često najveća površina u vrtu, stoga je izuzetno važno imati visokokvalitetnu kosilicu koja odgovara veličini trave i vašeg vrta. 

To je možda i najvažniji vrtni alat koji možete posjedovati. S druge strane kupovina kosilice nije jednostavna za laike. Postoji toliko različitih vrsta i modela, stoga vam u ovom vodiču za kupnju želimo jednostavno objasniti različite značajke svake vrste i istaknuti one koje su odličan izbor za različite veličine vrta, stilove rada i potrebe za snagom.

Kosilica - koje sve vrste postoje

Cilindrične kosilice imaju cilindrične oštrice koje se okreću okomito na prednjoj strani kosilice. Režu na fiksnoj oštrici na dnu. Cilindar bi trebao imati više lopatica - najbolje je kada ih ima tri ili više. Cilindrične kosilice najbolje su za ravne i kratke travnjake za koje želite da su dobro održavani. Mogu biti električne i s pogonom na benzin.

Rotacijske kosilice imaju jednu oštricu koja se vodoravno okreće ispod kosilice, poput propelera aviona. One su doista najsvestraniji tip i podnijet će većinu vrsta trave. Bolji su izbor od cilindričnih kosilica kod košnje duže i grublje trave. Rotacijsku kosilicu može napajati električna mreža, punjiva baterija ili benzinski motor.

Samohodne kosilice doslovno lebde iznad zemlje, što ih čini lakšima za guranje. Spretnije su u košnji neravnih površina. Dobar su izbor za travnjake neobičnog oblika i najčešće su jeftinije od ostalih vrsta. Imajte na umu kako samohodne kosilice nisu uvijek prikladne za veće vrtove. Obično su na električni pogon i imaju rotacijske lopatice.

Kosilice prema vrsti napajanja

Većina kosilica se napaja električnom mrežom. Ovo je najbolji izbor za male i srednje vrtove. Kosilice su manje, jeftinije se kupuju i lako se skladište. Prije kupnje provjerite s našim djelatnicima hoće li vam kabel omogućiti košnju do kraja vrta.

Postoje i bežične akumulatorske kosilice koje imaju sve prednosti električne kosilice, ali ne trebate brinuti o kabelu. One mogu biti nešto skuplje od električnih modela zbog baterije. Benzinske kosilice najbolji su izbor za velike vrtove u kojima mrežni kabel ne bi bio prikladan. Nešto su skuplje, ali i puno moćnije i brže u rezanju. Njima je također lakše manevrirati oko velikih predmeta. Međutim, imajte na umu da će benzinske kosilice trebati servisiranje poput automobilskih motora, a vi ćete morati provjeriti i dopuniti ulje.

Postoje i male cilindarske kosilice koje se pokreću snagom mišića. Najbolje su za male vrtove i ne koriste električnu energiju niti proizvode buku i emisije. Takve kosilice na potiskivanje nisu prikladne za veće ili nagnute vrtove, ali ni ljude koji imaju poteškoće s guranjem. 

Kako se odlučiti za idealan model?

Svakako razgovarajte s djelatnicima u našim Poljoopskrba trgovinama prilikom kupovine i koristite mali šalabahter koji vam ostavljamo na kraju vodiča. Veličina površine koju kosite je svakako odlučujući faktor, tako da vrijedi: 


za mali travnjak (do 100 kvadratnih metara) najbolje su električne i bežične kosilice.
Za travnjak srednje veličine (100 - 250 m2) odlične su električne, bežične i benzinske kosilice. 
Za veliki travnjak (250+ kvadratnih metara) nema puno filozofije, najbolje su benzinske kosilice.