Poljoopskrba Online trgovina

Lanac za motornu pilu - kako ga održavati

Lanac za motornu pilu - kako ga održavati  - Poljoopskrba blog

Osnovnim razumijevanjem vaše motorne pile i pravilnim načinom na koji se koristi lanac za motornu pilu možete preduhitriti sva ona neugodna iznenađenja i popravke. Cilj uputa koje slijede je da maksimizirate životni vijek i korisnost pile te njezinih nastavka za rezanje.

Savjeti za korištenje motorne pile

Prije uporabe bilo koje motorne pile (kao i svakog drugog alata) uvijek temeljito pročitajte upute za uporabu i sigurnost proizvođača. Pri samoj kupnji će vam savjete o održavanju uvijek dati naši djelatnici u Poljoopskrba trgovinama. Uvijek pri rukovanju motornom pilom koristite zaštitnu obuću, pripijenu odjeću, zaštitne rukavice i zaštitu za oči, sluh i glavu.

Tijekom samog rezanja čvrsto držite pilu objema rukama, palčevima i prstima obavijajući obje ručke lančane pile. Držite pilu desnom rukom na stražnjoj (leptir) ručici, a lijevom rukom na prednjoj ručki, čak i ako ste ljevoruki.

Čvrst stisak pomoći će vam da zadržite kontrolu nad pilom u slučaju povratnog udara ili druge neočekivane reakcije. Držite ručke motorne pile suhima, čistima i bez smjese ulja ili goriva kako biste izbjegli klizanje i pomogli u kontroli pile.

Motorne pile dizajnirane su za pogon punom brzinom. Održavajte postavku punog gasa tijekom rezanja kako biste povećali njenu produktivnost.

Kada režete, uvijek stanite malo u stranu, izvan ravnine lanca za rezanje i vodilice kako biste smanjili rizik od ozljeda u slučaju da izgubite kontrolu nad pilom.

Lanac za motornu pilu - savjeti za korištenje i održavanje

Kad transportirate svoju motornu pilu, uvijek upotrijebite odgovarajuće korice vodilica. To je jako važno za vaš lanac za motornu pilu. Uvijek slijedite upute proizvođača za oštrenje i održavanje motorne pile. Oštrenje reznog lanca zahtijeva dva koraka: oštrenje reznog ruba i podešavanje postavke dubinomjera. Ako niste sigurni u svoje rukovanje ovim postupkom, svakako potražite savjet naših servisera.

Koristite samo zamjenske šipke i lance za rezanje koje je odredio proizvođač ili ekvivalent. Vodilice i lanci za rezanje utječu ne samo na performanse, već i na sigurnost povratnog udara.

Održavajte pravilno zatezanje lanca pile. Labavi lanac može se otpustiti s vodilice i može udariti rukovaoca. Imajte uvijek na umu kako je lanac pile napravljen za rezanje samo jedne stvari: drveta. Ne koristite lanac pile za rezanje drugih materijala i nikada nemojte dopustiti da lanac dodiruje kamenje ili prljavštinu tijekom rada. Zapamtite, lanac vaše pile kreće se više od 50 milja na sat. U samo jednoj sekundi dodira sa stijenom ili zemljom, svaki rezač udarit će se više od deset puta.

Nikada nemojte prisiljavati tup lanac na rezanje. Kad je oštar, lanac pile dizajniran je tako da se sam uvlači u drvo i za učinkovito rezanje potreban je samo lagani pritisak. Tupi lanac stvara sitnu drvenu prašinu, siguran znak da je potrebno održavanje.

Kako biste produžili vijek trake i lanca vodilice, održavajte odgovarajuću napetost lanca i koristite visokokvalitetno mazivo.

Za kraj vam savjetujemo da koristite samo lanac s niskim povratnim udarcem, osim ako nemate vještina i ako niste obučeni za postupanje s povratnim udarom.